Sep 7, 2012

Bareno-prženi krompir (njam)

Nedavno sam razmišljala o tome kako je bareni krompir najzdraviji, najlakši i najbrži za pripremu, ali uz to ume brzo da dosadi. S druge strane prženi krompir je neodoljiv, ali mu treba posvetiti mnogo više pažnje, duže se sprema i manje je dobar. Tako mi je palo na pamet da pokušam da izmešam ove dve metode i izvučem najbolje iz obe. Rezultat je bio pun pogodak! Dobije se mekan, fino kuvani krompir iznutra sa hrskavim rumenim ivicama. Mmmmm..

Stalno zaboravim da uslikam krompiriće, pa dok se to ne desi, maznula sa sličicu s neta :)

Screen-Shot-2011-11-16-at-12.47.35-PM1-660x439

Priprema je jednostavna. Oljuštite krompir I iseckajte ga na kockice kao I obično kad ga barite. Dok vršite pripremu stavite lonac s vodom na zagrevanje. Kada voda proključa ubacite kockice krompira i ostavite da se kuva 20ak minuta (ovo vreme znatno varira u odnosu na vrstu i starost krompira, ja uglavnom hanu spremam ‘odokativno’ pa ne znam konkretnu minutažu, ali uvek možete viljuškom da proverite da li je počeo da mekša).

Malo pre nego što bude gotov skinite ga s vatre i ocedite. Obično dok se barim krompir pripremam neki meso ili već nešto drugo u tiganju tako da ga svakako isprljami ugrejem. Ukoliko ne spremate ništa stavie tiganj s malo ulja da se greje dok cedite krompir. Kada se ulje ugreje sipajte barene kockice krompira. Ovo je dobar trenutak da ih začinite po želji. Ja uglavnom samo solim. Ako ste prethodno spremali neki meso u tiganju krompir će dodatno pokupiti aromu i one mrvice koje su ostale. Za mene nema boljeg začina od tog. Obavezno budite pored tiganja dok se krompir prži i mešajte drvenom varjačom. Kada krompir počne da dobija boju i koricu spreman je, s tim što možete da ga skinete čim se zapži, a možete i da ga pržite malo duže kako bi dobio intenzivniju boju i bio hrskaviji. Po želji.

I to je praktično to. Nije velika promena uobičajene rutine,a krompir je neverovatno ukusniji. Isplati se koji minut više. Mada, ako dobro rasporedite vreme nećete izgubiti dodatne minute. Možete pripremati salatu i aranžirati hranu na tanjire dok se krompir prži.

Nadam se da će vam se dopasti moje skromno otkriće. Ipak, ne zaboravite gde stanuju vitamini ;) Prijatno!

DSCN1022

1 comment:

Anonymous said...

Ako se pre prženja uvalja u brašno (kukuruzno recimo) dobiće još lepšu boju, biće hrskaviji i ukusa sličnog u omiljenom fast food restoranu

Post a Comment

Mišljenja, pitanja, filozofiranja, pohvale, uvrede.. sve ide ovde :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...