Aug 2, 2012

Snovi, strahovi i ‘buđenje’

Snovi su važan deo mog života. Oduvek mnogo i živopisno sanjam, mada na svoju žalost, priznajem, u poslednje vreme slabije. Juče sam imala iznenadno sevanje u glavi koje se pojavljivalo tokom celog dana i veoma me je uplašilo. U kombinaciji sa Jalomovom knjigom ‘Gledanje u sunce’, koja se bavi strahom od smrti, čekanje na san je bilo prilično traumatično.

Tokom dvanaestočasovnog spavanja koje je usledilo došla su mi tri komplikovana i neprijatna sna. U jednom od njih napolju je iz vedra neba udarao grom i jednim udarom rušio redom zgrade oko moje poput kula od karata (juče sam čitala o tzv. grom glavoboljama koje dolaze niotkuda, koincidencija?) dok sam ja gledala kroz prozor. Kada je na moj užas udario u zgradu u kojoj sam bila, nije je srušio osim što je polomio stepenice i onesposobio lift kojim smo ja i ostali pokušavali da pobegnemo iz zgrade.

Ne može biti jasnije o čemu je ovaj san. Ne znam za vas, ali meni tumačenje snova uvek mnogo pomogne i otkrije. Za one koji se interesuju za snove i smatraju ih bitnim, sledi jedan tekst koji je nedavno napisala moja prijateljica, klinički psiholog iz savetovališta Kontrapunkt – Danijela Stojanović.

psychesdream

Snovi

Rad na snovima zauzima posebno mesto u procesu psihoterapije. Sigmund Frojd je smatrao da su snovi carski put u nesvesno pošto je uočio njihovo simboličko znacenje, a Fric Perls (osnivač geštalt psihoterapije) je istakao njihov značaj za objedinjavanje otudjenih delova ličnosti i o snovimaje govorio kao o carskom putu ka integrisanosti ličnosti.


Svi mi sanjamo, mada se neki ne sećaju svojih snova (neka istraživanja kažu da su u pitanju osobe koje su konformisti, inhibirani, imaju tendenciju ka samokontroli). San je poruka koju upućujemo samima sebi i  govori nam nešto o našoj realnoj životnoj situaciji, pa je zato važno protumačiti ga. Naravno, ima i snova koji su "dnevni ostaci', obrađuju dnevne događaje, i nisu od većeg značaja.


Snovi su specifična tvorevina našeg uma i razlikuju se od "običnih" misli. Jezik koji se koristi usnovima je jezik simbola. Simbol je nešto što stoji umesto nečeg drugog - u snovima naša se duševna stanja konkretizuju i odslikavaju putem kompleksa predstava koje ih predstavljaju nasintetičan i upečatljiv način. Međutim, ne postoje simboli čije bi značenje bilo strogo utvrđeno. Ono što je nekome simbol nečega, nekome drugom može da predstavlja nešto sasvim drugo (mada postoje i univerzalni simboli).


U geštalt psihoterapiji se smatra da snevač najbolje može sam da protumači svoj san, terapeut mu samo pomaže u tome. Svaki deo sna predstavlja deo ličnosti koji je na neki način otuđen.San je projekcija, a svaki element sna je projekcija jednog dela ličnosti.


Tehnike koje se koriste u geštalt psihoterapiji za tumačenje snova:


-San se iznosi u sadašnjem vremenu. Ovo je u skladu sa gledištem u geštalt terapiji da se jedino u sadašnjosti može nešto učiniti. San smo sanjali u prošlosti, ali ako želimo da osvestimo otuđenaosećanja i delove ličnosti, potrebno je da ih učinimo prisutnim u sadašnjem trenutku.
-Terapeut traži od klijenta, snevača, da se identifikuje sa nekim elementom sna. Pošto je san u celini odraz ličnosti snevača, izbor ukazuje na ono što je klijentu važno i relevantno.
-Dovršavanje prekinutog sna - kada imamo noćne more, često se probudimo pre nego što se san završi. Tokom rada na snu možemo ga završiti u sadašnjem trenutku, u budnom stanju. Ovo nam je od koristi jer su prekinuti, nedovršeni snovi često posledica nekih naših sukobljenih podličnosti, odnosno osećanja kojih nismo svesni. Tokom "dovršavanja " sna mi dolazimo u kontakt sa ovim osećanjima.
- Popunjavanje "praznina" koje se često javljaju u snovima - terapeut traži od snevača da ovaj deo popuni uz pomoć neke asocijacije, ili čak da izmisli (pošto je sve to odraz snevačeve ličnosti).
-Terapeut može tražiti od snevača ne samo da izmisli završetak sna, da ga zavrsi nekako, već i da izmisli početak sna, šta je prethodilo dešavanjima u snu.
Od naročite važnosti su snovi koji se ponavljaju. Oni ukazuju da nikako ne uspevamo da rešimo neke svoje unutrašnje konflikte, odn. da nam se stalno u životu ponavljaju jedne iste ili slične situacije uzrokovane ovime.


Lucidni snovi su naročiti interesantni zbog toga što imamo priliku da svesno učestvujemo u njima. Sanjamo nešto što je u realnosti nemoguće ili teško izvodljivo za nas i  istovremeno smo svesni toga da je to san. Tako možemo u svom iskustvu imati osećanja koja možda nemamo u budnom stanju - moći, hrabrosti, slobode. Ovo nam omogućava bolje suočavanje sa realnim životnim situacijama. Moguće je i obučiti se u sanjanju ovakvih snova (vođenje dnevnika snova).


Mnogi psihički poremećaji nastaju tako što nismo svesni, nismo u kontaktu sa nekim svojim osećanjima - prekidamo ih. Po geštalt terminologiji ovako nastaje nekompletiran emocionalni geštalt - "nedovršeni posao". Svaki nedovršeni geštalt (započet, ali prekinut) drži energiju zarobljenu i dovodi do poremećaja u ponašanju. Cilj geštalt terapije je dovođenje "nezavršenog posla" u svesnost, čime se omogućava integracija, povezivanje i celovitost ličnosti. Rad nasnovima je od velike koristi u postizanju ovoga. Sličnu ulogu ima i rad na bajkama, samo što su bajke neka vrsta kolektivnog sanjanja čovečanstva i simboli koji se javljaju u njima imaju univerzalnija svojstva.


U nekim snovima se mogu javljati simboli kolektivnog nesvesnog. Tako, na primer, ukoliko sanjamo da letimo i da iznenada padamo, (ili prekidamo san pre pada), to može biti san o Ikaru. Snovi o letenju inače mogu ukazivati i na potrebu da kontrolišemo neki aspekt svog života, ali i strah od preterane kontrole.

2 comments:

Sandra said...

Prelepo napisano. Ja volim da sanjam, ali mi se desi da nesto lepo zaboravim

*Iris* said...

Hvala na komentaru Sandra i drago mi je da ti je tekst 'legao' :)

Post a Comment

Mišljenja, pitanja, filozofiranja, pohvale, uvrede.. sve ide ovde :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...