Aug 25, 2012

8 prelepih kratkih animiranih filmova koje morate pogledati

Jedna učenica mi je sinoć poslala link za preslatki animirani filmić o mršavom kuvaru i debeloj dami, koji se svako na svoj način spremaju za osvajanje i ljubavni sastanak. Kao što to obično biva, kada jednom počnete da klikćete po youtube-u to se ne završava samo od sebe. Tako sam nabasala na gomilu fantastičnih kratkih filmića uglavnom napravljenih kao diplomski rad raznih mladih ljudi raštrkanih širom sveta. Neki su šaljivi, neki tužni, neki nose poruku, neki su jezivi.. u svakom slučaju izbor je šarenolik. Pošto nisam mogla da se opredelim za jedan, odlučila sam da postavim po neki iz svake kategorije :)


1. Divna pričica o dedi stvaraocu oblaka, koji je rešio da je vreme da nauči unuka poslu. Ko će od koga ustvari učiti.. :)

2. Smešan filmić u kome ima istine. Susret sredovečnog čoveka sa kompjuterom!  

3. Beskrajno tužan film o tati i ćerki, koji žive u velikoj bedi i nemaštini. Nateraće vam suze na oči.  

4. Malo drugačije ispričana anegdota o Njutnu i njegovoj legenadrnoj jabuci :)

5. Ovaj filmić ima vrlo specifičnu atmosferu, koja vas zajedno sa glavnom junakinjom uvlači u priču. Iza vesele pozadinske muzike izbija jeziva tajna. Moje mišljenje je da je tvorac hteo da prenese poruku kako nas žudnja za materijalnih stvarima (igračkama) na kraju zarobi. Od malih nogu učimo da stalno nešto želimo, dok ne završimo kao još jedna lutka na polici. Ali možda je i samo hteo da ispriča neobičnu priču. Pogledajte sami pa zaključite.

6.Nakon dugogo robovanja u Paklu, grešnik dolazi na reevaluaciju svoje duše u nadi da će ga poslati u Raj. Međutim ljuta birokratija je prisutna i na nebu :)

7. Na prvi pogled ovo je samo jedan steampunk filmić sa zanimlijvim crtežom, međutim kako se bliži kraju iznenada otkrivate ogromnu poruku i priča dobija na težini. Šta se dešava kada u svetu mašina otkrijemo zrno prirode (suštinu života)?  

8. Čarobna priča o devojčici i njenom svetu iz mašte :) ulepšaće vam dan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...