Jul 17, 2012

Izrezbarene lubenice

Lubenica - 6% šećera, 92% vode. Poreklom iz južne Afrike. Čovek ju je pronašao kako raste u divljini i rešio da počne da je uzgaja. Ja danas odvajam minut da se zahvalim tom čoveku :) Nije ni čudo što je lubenica brzo postala rasprostranjeno i omiljeno povrće (da, spada u povrće) ne samo u Africi već širom sveta. Iz Afrike je prvo preneta u Kinu, koja je počela masovno da je uzgaja do X veka. Danas je Kina najveći proizvođač lubenice na svetu. U XIII veku je donesena u Evropu, a od XVI je uzgajaju i američki Indijanci. Koliko je lubenica bila bitna u ljudskoj istoriji, pokazuje i činjenica da su semenke lubenice pronađene i u grobnici Tutankamona. U to ime svečano proglašavam ovu nedelju nedeljom lubenica!


Svi ste do sad videli fascinantne rezbarije u lubenici u obliku ruže i drugog cveća. Ne mogu da kažem, zaista su prelepi radovi koji zahtevaju puno truda, vremena i umešnosti. Međutim, realno gledano, postale su kliše. Možda sad tako i ne mislite, ali kad pogledate šta sam pronašla ispašće vam vilica. Potpisujem! Ko bi rekao da rezbarenje hrane može da bude takva umetnost. za ovo je ne samo potrebna motorička preciznost, već i sposobnost vizuelizacije i smisao za proporcije. Samo neki ko je pravi multitalenat u stanju je da napravi ovakva dela. Da skratim dalju priču, slede slike odabranih dela nepoznatih umetnika! 
Death star :D


I kome je sad ovo interesantno? :P


Možda na kraju krajeva i ne moramo da budemo takvi eksperti za rezbarenje da bismo napravili nešto zanimljivo od lubenica :))No comments:

Post a Comment

Mišljenja, pitanja, filozofiranja, pohvale, uvrede.. sve ide ovde :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...