Jul 3, 2012

Coton de Tulear: Ike Edition

Na netu postoji puno sajtova koji su posvećeni rasi Coton de Tulear. Većinu sam i sama detaljno prostudirala tokom poslednjih 7-8 godina koliko sam provela u želji da imam jednog takvog kucova. Ova rasa se po svim mnogobrojnim stavkama poklapala sa mojim prohtevima, a uz to izgleda upravo onako kako sam u osnovnoj školi u okviru svog prvog pisanog romana Vremeplov opisala svog izmaštanog psa pratioca. Ne samo da sam proučila karakteristike Cotona na papiru, već sam znala i većinu registrovanih odgajivača u Evropi i Americi (što nije toliko teško pošto su retki), kao i priče vlasnika sa foruma. Ustvari ja sam u svojoj glavi već dugo imala jednog Cotona, bilo je samo pitanje dana kad će se iz mašte preseliti na javu. A onda je stigao Ajk (na prvoj slici ispod ima manje od 2 meseca).

Photo-0193

Rodio se pre 4 i po meseca, a doselio kod nas pre 3. Nakon kratkog navikavanja počeo je da isijava sve one osobine svoje rase zbog koje sam ga tako silno i želela. Cotoni su jako pametni, druželjubivi, umiljati i zanimljivi. Ajk ni malo ne zaostaje :) Sa svojim crnim okicama koje podsećaju na dugmiće i mekanim pamučnim krznom, Ajk neverovatno liči na plišanu igračku. Dok je bio manji, kad bih ga iznela napolje u rukama, dešavalo se često da me pitaju da li je pravi pas ili igračka. Jedna žena me je čak pitala i da li je to pas ili zec. Zaista dok je bio manji i njuškica mu je bila mala i sav je bio onako okrugao i kompaktan, strašno je ličio na zeku :) U nastavku teksta navešću neke njegove čudne fazone i navike. Ne znam da li i drugi Cotoni imaju slične quirkove, ali verujem da Ajk nije usamljeni primer :))

DSCN0691

Petar i ja se stalno zezamo da Ajk u sebi ima crnačke, ciganske i svinjske krvi. Crnačke zato što potiče sa Madagaskara. Mada je beo i ono malo žućkastih tragova po ušima i leđima vremenom sve više blede. Ciganske zato što voli da skuplja stvari po kući i skladišti ih u i oko svoje ležaljke (nemam nameru da ovo bude uvredljivo za bilo koga po rasnoj osnovi, daleko bilo, samo je realno). Ovo je mnogo smešno :D sve što nađe u kuću odvlači na jednu veliku gomilu i polako gradi svoju ličnu deponiju. Na Ajkovoj deponiji se često mogu pronaći papuče, čarape, kese, prazni koturovi od toalet papira, ogrlica, povodac, gumice za kosu, zvečke, igračke, prazne flaše, lopte, brushalteri, peškiri itd. A svinjski deo krvi odnosi se na njegove prehrambene preference. Naime, Ajk je svaštojed kakvog nema u životinjskom svetu. On ne samo da rado jede sir, sveže paprike, krastavce, banane, jabuke, kajsije, trešnje, jagode, italijanske testenine, pirinač.. već je u stanju da neumorno cvili, sedi i čeka i po sat vremena ukoliko neko od nas jede ove namirnice. Međutim ni ostale namirnice mu nisu mrske. Kad spremam ručak ili večeru obavezno mi pravi društvo u kuhinji u nadi da će mi u nekom trenutku ispasti komadić mesa, pečurke, krompira, graška.. Otežavajuća okolnost za nas je što je toliko beskrajno sladak da mu je teško odoleti. Petar i sam kaže da nema mene da mu kontrolišem unos hrane, Ajk bi do sad bio najveća gica u kraju.

29062012109

Naročito zabavan način da probudite Ajka jeste da zašuškate nekim celofanom. Navikao je da dobija kačkavalj iz šuškavog celofana, a i treatovi za pse se pakuju u takve kesice koje šuškaju. Slično je i sa zvukom otvaranja frižidera. Čovek bi pomislio da kod nas gladuje kad bi video scenu gde se Ajk i ja igramo na krevetu, Petar u 2 prostorije dalje otvara frižider i Ajk se brzinom munje katapultira ka kuhinji u olimpijskom skoku s kreveta na pod. Inače dobro razmisli pre nego što skoči, osmisli strategiju i obavi pripreme, ali kad čuje frižider postaje prava gazela. Osim normalnih namirnica Ajk je uvek raspoložen i da gricne nešto sa strane. Jednom prilikom je poglockao i veorvatno pojeo malo stakla pre nego što smo otkrili šta radi. Nedavno kad smo mu preventivno stavili Frontline (sredstvo protiv krpelja i buva) sve muve i ostali insekti, koji su noćno utočište našli u našem stanu, instant su se poizvrtali po podu. 2 dana smo skupljali mrtve muve po stanu, sve dok nismo nabasali na Ajka koji jede leptira. I tako.. svako malo pa nađemo Ajka kako krcka nekakvo dugme. Do sad smo ga uhvatili bar 5-6 puta s dugmetom. I dalje je misterija gde ih pronalazi, kao da mu se sama stvaraju u ustima. Nije neobično otkriti kako zvaće plastiku, čačkalice, kartonski kotur wc papira, nešto sa svoje deponije i gomile drugih stvari koje ne postoje u našem stanu.

DSCN0715

Međutim Ajk je mnogo više nego eating monster. Takođe je i vrlo efikasan budilnik. Kada spavamo, spava i Ajk. Ako jedno od nas ustane, a drugo i dalje spava, i Ajk će nastaviti da drema - ukoliko ovo potraje do nekog razumnog vremena. Međutim ako spavamo duže nego što je po Ajkovom ukusu, on započinje misiju Buđenje. Prvo pokuša da skoči na krevet, zatim njuškicom gura, grcka ili liže, ruku, nogu ili šta god drugo da visi s kreveta. Ako mi kosa pada preko ivice (naročito ukoliko je upletena u kiku) on će da me vuče za kiku, reži, prevrće se i trči u krug po sobi praveći što veću buku. Ako ništa od toga ne uspe, preduzima drastične mere – i verujte mi, drastične su. Pokaki se negde u blizini tako da dobijemo potres mozga od miomirisa i ustajanje je neminovno.

29062012091

Iako samo 4 i po meseca, Ajk je pravi karakter. Vrlo tvrdoglav momak. U stanju je da sedi u mestu po 5 minuta samo da u inat ne uradi nešto što se od njega traži. Međutim, pokažite mu treat i u roku od 5 sekundi izvršiće sve moguće komande koje niste ni tražili (sedne, da šapu, legne, da šapu, skoči, hoda na zadnjim nogama, sve što mu padne na pamet). Strašno podmitljiv pas! Osim što je korumpiran, on se boji i dece. Odrasle ljude recimo obožava, veoma je druželjubiv i odmah je u stanju da se mazi s potpunim neznancem na ulici. Međutim, kad vidi bebu ili detence od par godina kako trči ka njemu razdragano, okreće se na drugu stranu i hvata maglu. Srećom, toliko je sladak da nas u šetnji uvek pregršt ljudi zaustavi ne bi li ga pomazili, pipnuli itd. Ako nekad reakcija prolaznika i izostane, Ajk se pretvara u malu dlakavu kurvu. Odlazi od jednog do drugog prolaznika, gledajući ga svojim slatkim okicama mameći ih na uzajamno koristan odnos – maženje. Sa Ajkom nikad nije dosadno. Obožava da pravi predstavu u kući, da nas zabavlja. Čim vidi da smo obratili pažnji i da nam je zanimljiv potpuno se otkači. Često pričam kako bismo mogli na neki put oko sveta s njim, pa kad nam ponestane para da zarađujemo na ulici s njegovim trikovima i ludorijama :))

DSCN0669

Kad ovako čitate o Ajku verovatno zvuči kao da je neuhranjen i zapostavljen pas koji vapi za pažnjom. Ali istina je da on dobija verovatno više pažnje i ljubavi nego većina drugih pasa. Strašno je pametan i brzo uči sva pravila kućnog reda (ali da je tvrdoglav, jeste). Veoma je mio i drag i prosto je nemoguće da ga ne volite ma kakav da ste čovek. Moja mama koja nikad nije bila previše zagrejana za pse, naročito ne u stanu, sada voli Ajka kao mene. Ne znam ko se kome više obraduje pri susretu. Ajkili je mali srdačni čovek u telu psa. Kada neko od nas dođe kući (bilo da smo bili napolju 5 minuta ili 5h) nikad ne izostaje raskošna dobrodošlica, makar morao da ustane iz dubokog sna. Mali pas velikog srca, svima nam se uvukao pod kožu, i zaista ne znam kako smo do sad živeli bez njega :)

29062012103

1 comment:

Heki said...

Mica najlepša! :)))

Post a Comment

Mišljenja, pitanja, filozofiranja, pohvale, uvrede.. sve ide ovde :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...