Jun 29, 2012

Sveća u kori od narandže

orange-candle2

Nabasala sam na nekoliko varijacija ove ideje i potpuno se oduševila! Ne samo što je neverovatno lepa i neobična, ovu svetiljku je i veoma lako napraviti.

Sve što vam je potrebno je:

  • jedna narandža (i klementina je dobra zamena)
  • oštar nož i
  • maslinovo ulje

clementine candle

Isecite pomorandžinu koru na pola, a zatim pažljivo uklonite gornju polovinu. Zatim, koristeći kašiku (ili samo prste ukoliko vam je tako lakše) uklonite unutrašnjost voćke pazeći da ne pokidate žilu koja prolazi kroz centar. Postoji i drugi način da se ovo uradi, koji je po mom mišljenju lakši. Isecite pomorandžu na pola, pa izvadite unutrašnjost kao što sam gore napisala. Tako možete dobiti čas dve polovine sa očuvanim žilama, ili ako se jedna pokida ostaje vam druga. Bitno nam je da sačuvamo žilu, jer će nam ona služiti kao fitilj za sveću :)

orange-candle-7

Ukoliko je peteljak i dalje u pomorandži otkinite ga kako biste dobili polovinu koja može stabilno da stoji na ravnoj površini. Sledeće, uzmite maslinovo ulje i nalijte ga u koru od narandže. Sipajte preko fitilja kako bi on dobro nauljio.

IMG_9352

Sve što vam sada ostaje je da zapalite svetiljku. Paljenje fitilja može da potraje malo duže nego paljenje obične sveće zato budite uporni i ne odustajte. Kada uspete da je upalite možete da sednete i da uživate. Prvih 10ak minuta kora će i dalje biti mekana, a zatim će se ukrutiti i moćićete da je prenesete s jednog mesta na drugo. Vaša svetiljka će, u zavisnosti od veličine pomorandže, goreti satima. Kada se istroši ulje, možete doliti još i tako produžiti životni vek svetiljki. Ovo se može raditi 1-2 dana posle čega kora i fitilj postaju neupotrebljivi.

Upozorenje: Ne ostavljajte svetiljku bez nadzora jer se može desiti da se, kada se svo ulje istroši, osušena kora pomorandže zapali.

natural orange oil candle

Postoji još nekoliko stvari koje možete da uradite kako bi svetiljka bila još zanimljivija. Napravite zanimljiv poklopac od druge polovine kore. Isecite ventil rupu (okruglu ili u nekom zanimljivom obliku), izbušite je na rupice kroz koje će da prolazi svetost plamena ili ubodite u koru osušen karanfilić, koji će prostoriju preplaviti mirisima.

Pomorandžu možete staviti i u staklenu posudu, kao što je časa, što će vam olakšati nadzor, a pročitala sam da su neki ljudi stavljali svetiljku u veliku posudu punu vode na kojoj ona pluta. Nisam probala, ali zvuči kao super ideja. Ovo je toliko zanimljiva ideja da me čudi da se ne koristi po restoranima i za svadbene dekoracije.

6847675863_8ddc70f485_z

Ako probate da napravite svoju lampicu, javite kako je prošlo :)

 

 

*sve fotografije iz ovog članka preuzete su sa raznih drugih sajtova i nisu moje vlasništvo

No comments:

Post a Comment

Mišljenja, pitanja, filozofiranja, pohvale, uvrede.. sve ide ovde :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...