Jun 7, 2012

Drugačija musaka

Napomena: Nisam ekspert za kuvanje, ali kad kuvam volim da improvizujem :)

Ja sam neko ko voli musaku, ali ne voli ili bar nije lud za mlevenim mesom. Kad jedem musaku uvek ostavim mleveno meso, a pojedem krompir. Zato mi je pala na pamet ideja da mleveno meso zamenim nečim drugim.

DSCN0658

Izbor je pao na viršle, ne iz nekog naročito filozofskog i pametnog razloga. To je jedino meso koje sam imal au frižideru, a uz to viršle i mleveno meso mu dođu manje-više ista stvar u različitom obliku. Ko ume da napravi običnu musaku, praktično ne mora dalje ni da čita, a za ostale mlade, neiskusne domaćice i domaćine sledi kratki tutorijal za sjajno jelo, koje je lako napraviti :)

 

Potrebno vreme za pripremu: 30ak minuta

Sastojci:

-krompir

-viršle

-jaja

-ulje

-mleko

 

Ne bih znala kako da vam pomognem sa količinama, ja uvek kuvam odokativno, a uz to zavisi i od veličine posude i broja ljudi za koje kuvate. Biće vam potrebna jedna vatrostalna posuda (volim ih jer su providne, pa je lakše videti šta se dešava dok se jelo peče u njima, a uz to i lepše je).

DSCN0650

Oljuštite krompir i isecite ga na tanke listiće (potrebna vam ej količina dovoljna za dva sloja vaše posude. Najbolje da imate par rezervnih krompira koje možete da narežete u slučaju da zafali.

DSCN0648

Krompir posoliti, a zatim naređati na dno posude tako da napravite donju ‘koru’ musake. Nemojte štedeti na krompiru, ne želite da vam meso propadne na dno. Ukoliko imate volje i strpljenja možete i narendati malo krompira i nasuti kako bi popunili eventualne rupice između listića (ja nisam imala rende pri ruci kada sam pravila tako da se na fotkama ne vidi taj deo). Obavezno fino posoliti.

DSCN0651

Sada dodajemo viršle isečene na sitne komadiće. Ponovo želimo sloj koji će potpuno prekriti kromir. Nemojte preterati s količinom viršli, trudite se da finalni proizvod ne ide više od 2/3 visine posude, kako vam kasnije prilikom pečenja ne bi kipelo. Viršle su slane same po sbei pa nij epotrebno dodatno ih soliti.

DSCN0652

Preko viršli stavićemo još jedan sloj krompira (ponovo možete posuti i malo narendanog). Ponovo posoliti po želji.

DSCN0653

U posebnoj manjoj posudici potrebno je zamutiti 2 jajeta (ili tri ukoliko pravite veću količinu) i času mleka. Dobijemu tečnost sipati preko pripremljene musake tako da se svuda dobro natopi. Mnogi ljudi vole da dodaju alevu i slične začine, ali ja u globalu ne volim takve veštačke ukuse i boje. Međutim ukoliko ste ljubitelj, budite maštoviti i slobodno u sastav musake ili preliva ubacite još po nešto.

Na kraju poklopiti i peći u rerni na najvišoj temperaturi sve dok površina ne porumeni.

DSCN0658

I eto vaše jednostavne musake! Prijatno :)

No comments:

Post a Comment

Mišljenja, pitanja, filozofiranja, pohvale, uvrede.. sve ide ovde :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...