Oct 30, 2011

Trgovina belim robljem

Mi smo narod koji nije poverljiv, dosta je podozriv i obazriv prema strancima. Ipak zbog situacije u kojoj se nalazimo kada se pojavi neka prilika za zaradu koja je previše dobra da bismo je propustili i dovoljno laka da ne zahteva previše truda, naivnost stupa na delo. Pogotovo kad tu i mladost umeša prste, entuzijazam, nada, prilika za putovanje.. odbrambeni zidovi padaju u vodu i nastupa slobodna zona za pokvarene umove.

humantraffickingTrgovina ljudima je široko rasprostranjena pojava. Dok muški deo populacije ne mora preterano brinuti, lepši pol mora ...
Tražite posao u inostranstvu? Žensko ste, zgodni, lepuškasti, između 12 i 35 godina starosti? Ovaj članak je za vas.
Kada tražite posao u inostranstvu, morate računati sa tim da će vas potencijalni poslodavac pozvati na razgovor za posao. Ako odbijete, možete se oprostiti od zaposlenja. Ako pristanete, e onda ... Prvo sve dobro proverite. O čemu se zapravo radi?
Nastajanjem EU, ukidanjem granica i razvojem informacionih tehnologija postalo je veoma lako da uđete u krug onih kojima je jako teško pomoći da se oslobode modernog ropstva. Kao jedna od "industrijskih grana" koja se najbrže razvija svuda u svetu, a koja je usko povezana sa drugim kriminalnim aktivnostima i obrtom kapitala od skoro 42.5 milijardi dolara godišnje, trgovina ljudima je postala veoma unosna kriminalna aktivnost, i označila svaku ženu, devojku i dete kao potencijalnu žrtvu. Kao što već rekoh, ako ste žensko, imate između 12 i 35 godina starosti, onda već nosite metu na sebi. Najugroženije su državljanke zemalja "trećeg sveta", u koje nažalost, po mnogim parametrima spada i Srbija.
Kriminalne grupe su ranije koristile ne preterano suptilne metode da dođu do žrtvi. Obično se sve rešavalo kupovinom ženske dece od siromašnih roditelja, ili navlačenje na narkotike potencijalne žrtve, ili klasičnim otmicama. U današnje vreme se koriste daleko suptilnije metode, koje kriminalcima daju mogućnost većeg izbora žrtvi sa daleko manje rizika, i bez prvog ličnog kontakta.
Ono na šta ja želim da vam skrenem pažnju su sumnjivi oglasi za posao od strane naizgled legitimnih poslodavaca.

Kako sve funkcioniše?

Vi tražite posao pregledom oglasa na internetu. Zanima vas posao u EU. Posle hiljadu pregledanih oglasa, nađete jedan koji vam apsolutno odgovora, a koji izgleda ovako:
 • Potrebna osoba ženskog pola za posao hostese na (trenutno aktuelnom) sajmu (nečega, negde). Obavezno znanje nekog od sledećih jezika: srpski, hrvatski, makedonski, ruski, ukrajinski, ... I bar osnovno znanje engleskog ili nemačkog jezika...
ILI
 • Potrebno više ženskih osoba za rad u ekskluzivnom klubu (ili lokalu, hotelu, restoranu) na radnom mestu hostese (ili nešto slično). Potrebna znanja: Završena srednja škola, kakvo takvo znanje bar jednog svetskog jezika i potvrda o zdravstvenom stanju.
ILI
 • Potrebna osoba ženskog pola za radno mesto telefonskog operatera koja obavezno mora znati srpskohrvatski (ili ruski, ukrajinski, itd.) jezik ...
... I slično. Može biti svašta. Nadajte se da ćete ga prepoznati kada ga vidite. U svakom slučaju, uvek će vam obećavati dobru zaradu, rad na određeno vreme sa mogućnošću produžetka, plaćene troškove stanovanja, sređivanje radne dozvole, itd. Dobro da bolje ne može biti. Ali kao što jedna poslovica kaže, ako ne miriše dobro, nemoj ga jesti. Držite se nje.
Ako vam i idealni uslovi ne upale lampice za uzbunu, onda se oslonite na sledeće - Pošto konkurišete za posao hostese, normalno je da će tražiti od vas da uz CV prikačite i vašu sliku. Ali ako traže više slika, sliku cele figure, slike sa plaže, ili da im pošaljete obim struka i grudi za, navodno, pravljenje uniforme za vas - vreme je da se ozbiljno zabrinete.
Šta se dalje dešava? Vi pošaljete sve što je od vas traženo, i "poslodavac" stupi u kontakt sa vama sa pitanjem kada možete doći na razgovor za posao. Možda vam pošalje i ugovor o radu na pregled da bi znali da je sve ispravno. On će, u najvećem broju slučajeva biti taj koji će se ponuditi da vam plati troškove puta (jer mu baš vi odgovarate za posao) kao i troškove smeštaja (pošto razgovor, zaboga, može da se obavi samo sutradan u 7 ujutru). Uvek će vas vući na varijantu da prespavate u nekom hotelu / hostelu koji će vam on platiti. I lepo su vas upecali - Imate plaćen put, smeštaj u hotelu i obično jedno veče za razgledanje grada u koji ste došli.
Uveče se prijavljujete u hotel / hostel koji su vam platili i tu počinje igra. Obratite pažnju da:
 • uvek je u pitanju neki hotel / hostel koji nije preterano poznat niti posećen.
 • uvek ćete imati velikih problema da nađete dotični bilo gde na internetu, osim ako ne znate gde i šta tačno da tražite.
 • uvek, ali uvek će taj hotel / hostel biti izvan centra grada, osim ako niste u nekom manjem gradu
Radnik na recepciji će vam tražiti pasoš da fotokopira (obaveza po zakonu maltene svuda u svetu), onda će otići i neće ga biti par minuta. Kada se vrati, reći će da im nekim čudom ne radi fotokopir mašina, a pošto vi rano morate da napustite hotel / hostel, zadržaće pasoš dok ne dođe serviser i odradi remont mašine (ili nešto slično), pa će vas pasoš čekati na recepciji ujutru kada krenete. Da ne zaboravim, verovatno će vam se učiniti čudnim to što se vrata hostela / hotela noću zaključavaju, a mobilni telefon nema domet nigde u zgradi. Vaša soba će uvek biti na II, III ili višljem spratu.
Ovo je samo jedna od varijanti koja može da se desi, a ako i odlučite da nikako ne ostavljate nikome pasoš, nema problema, i na to su mislili. Radnik će se složiti sa vama da sve to može da se obavi i ujutru, i daće vam ključ od sobe. Otićićete u sobu, raskomotiti se, i par sati biti mirni, a negde u pola noći doći će njih dvoje troje po vas, i tu vam se gubi svaki trag.
Ovo je samo jedan scenario. Zapamtite da sve počinje oglasom na koji ste se sami javili. Sami ste im dostavili podatke o sebi. Sami ste rešili da otputujete na razgovor za posao. I sami ste postali žrtva.
Čovek koji je sve organizovao, zaradiće na vama između 2000 i 3000 Evra, u zavisnosti od toga kako izgledate. Ako vas prodaje grupno, onda je vaša cena između 1500 i 2500 evra. Njegov posao je da vas "nabavi" (oglasom za posao), "prevaspita" (kontinuiranim drogiranjem, udaranjem i silovanjem narednih par dana) i pošto on ne zadržava "robu", proda vas dalje. Od tog trenutka vaša cena opada (usled rapidnog propadanja "robe", tj vas), a kako opada cena, menjaju se i uslovi rada (od bordela za bogatu klijentelu na ekskluzivnim lokacijam, do trošnih romskih kuća za siromašniju klijentelu negde gde ni autobusi ne zalaze).
Kada se kao "roba" (kao što već rekoh, tako vas tretiraju) istrošite, onda sledi smrt i neobeležen grob. A vaš "rok trajanja" nije duži od 5 godina tempom koji vam nametnu.
Čovek koji vas je "nabavio" i "prevaspitao", obezbediće vam i regularnu dozvolu za rad i to kao konobarici, hostesi, šankerki i slično, pasoš i ostala lična dokumenta nikada više nećete videti, a odmah će vam se neposredno staviti do znanja i da plaća policiju i da nemate gde. Niti možete pobeći, jer ste 24h pod nadzorom i "radite", niti se imate kome obratiti jer ne znate ko je plaćen a ko nije.
Nemojte misliti da u Srbiji nema takvih slučajeva. Postoje ljudi koji se bave "filtriranjem" za gazde, pa ako negde, na nekom domaćem sajtu ili novinama vidite oglas slične sadržine (pogotovu ako traže da pošaljete više fotografija) nemojte konkurisati. Svako ko od vas traži da vas vidi u gaćama nije vredan vašeg truda. Nedajte mu da zaradi krvavih 500 - 1000 evra na vama, jer toliko će dobti ako vas on "preporuči" gazdi i uspešno organizuje vaše putavanje u neku zemlju EU.
I za kraj - nemojte misliti da možete povesti muža, dečka, brata sa sobom na razgovor za posao i time rešiti problem. Nećete, jer oni će samo postati kolateralne žrtve.
Znači da ponovim - Ako smrdi - Nemoj ga jesti. Ako vam se pali makar malo lampica za uzbunu - odustanite! Nije vredno toga. Ako i posle svih znakova upozorenja mislite da je sve u redu, onda nešto nije u redu sa vama, zato pitajte nekog drugog za mišljenje.
Nadam se da sam vas bar malo osvestio, ako to već niste znali i sami.  Evo i "Cifri", da znate sa čim imate posla:
 • Selekcija - Filtriranje oko 500EUR (Toliko dobijaju prodane duše u našoj zemlji ako vas "odrade"). Bilo je priča da je i brat prodao sestru za kockarski dug, pa i najbolji drug drugaricu
 • Kada vas "Nabavljač" prevaspita, prodaje vas za oko 2500Evra (u zavisnosti od "Kvaliteta robe")
 • Ako pored vas prodaje još nekoliko devojaka istom čoveku, cena vam je oko 2000Evra
 • Za bogatu klijentelu, gazda će na vama zarađivati oko 100evra na svakih sat vremena (a "radićete" bar 16h dnevno)
 • Kada se istrošite, prodaće vas za 200evra i prebaciti u zabačeni deo Azije. Vaš novi gazda će na vama zarađivati oko 20 evra na sat
 • Vaš "radni vek" je u proseku 5 godina
 • Po isteku radnog veka, ako ne umrete od iscrpljenosti ili bolesti, dobićete metak u potiljak i neobeležen grob.
Još vas nisam zabrinuo???
Autor: Vladimir Stoiljkovic

Nakon čitanja ovog teksta kontaktirala sam autora da ga zamolim za dozvolu da članak okačim na Introsferu. On mi je ljubazno odgovorio i u mailu mi napisao još neke stvari vezane za ovu temu, kojih nema u tekstu, stoga sam ja rešila da i njih ubacim ovde. I da još jednom potvrdim svoju tvrdnju sa početka citatom gospodina Stoiljkovića iz maila:
Na žalost, prošle nedelje sam se ponovo uverio da kada muka, beda, I/ili nesreća dugo vremena  izjedaju nekog, taj je spreman da zaboravi sve što zna, da ignoriše sve znakove opasnosti, da se posvađa sa ljudima koji je upozoravaju  – samo da bi probala da počne ispočetka negde daleko odavde.
Što više informacija o ovakvim stvarima imamo to bolje. Dakle:
  • Kada istekne “Rok upotrebe” neće vas tek tako ubiti. Povadiće sve što se iz vas povaditi može, a još uvek je zdravo za presađivanje, i ostaviti da umrete.
  • Dao sam samo jedan primer (hotel) kako se najlakše vrše otmice. Na žalost, ceo “posao” je toliko dobro organizovan i razrađen, da postoji još dosta scenarija za pristizanje u “Sabirni centar” mafije, a ima ih toliko da se ne mogu svi nabrojati (niti ih ja sve mogu znati). Generalno – ako postoji iole mala mogućnost da vam se izgubi svaki trag – nemojte to raditi. Nije vredno rizika. Ljudi obično nisu svesni rizika, niti obima i rasprostranjenosti celog posla, pa idu sa devizom “Meni to ne može da se desi, ja ću da uradim to i to …”, a onda kada upadnu u mrežu, shvate koliko su naivni bili.

Međutim kako sam pročitala skoro, ne upadaju svi u mrežu prostitucije slučajno. Postoje devojke koje svesno odu u inostranstvo znajući čime će se baviti. Australija ima veliki problem sa seksualnim robovima, koji je tek nedavno izašao na svetlost dana. Smatra se da oko 80% žena koje dođu u ovu zemlju zna da će raditi kao prostitutke. Ono s čim nisu upoznate su uslovi – rad 7 dana u nedelji i po 12h, viđanje klijentele koju ne žele da vide, praktikovanje nezaštićenog seksa, život u kući sa još 8 žena u kojoj verovatno neće imati ni spostveni krevet, loša ishrana i nedostupnost medicinske nege.
Prvo suđenje za trgovinu robljem u Australiji je izvršeno u junu 2006. Žena koja je organizovala trgovinu belim robljem osuđena je na 10 godina zatvora.
Mediji su dosta uticali na to da se slika o seksualnim robovima razvodnji. Mnogi ljudi imaju veoma ograničeno shvatanje seksualnog roblja. Jedan policajac koji je radio na slučaju otkrivanja centara trgovine ljudima u Australiji je izjavio “Kada sam ušao u bordel, nisam primetio da su vezane za krevete.”  Ako ljudi vide prostitutku kako uz šolju kafe čeka na svoju sledeću mušteriju neće tako lako pomisliti da je ona rob. Ali to što žene nisu vezane ne znači da žele da budu tamo. Mnogim ženama se preti i ugrožavaju se životi, njima i njihovim porodicama, ucenjuju ih govoreći da će poslati pornografske fotografije njihovima kući – pretnje su toliko užasne da nije ni potrebno da ih vezuju za krevet, psihološki pritisak je dovoljan.


Sve što imam da kažem za kraj je: čuvajte se!!!!!!!!! (idiotska količina uzvičnika je namerna)

P.S. Juče su mi moje učenice na plesu preporučile da na ovu temu odgledam domaći film 'Sestre' i evo danas sam ih poslušala.. film je snimljen po istinim događajima u našoj zemlji, jezivo je realan i ubedljiv, gluma je odlična, a sadržaj filma.. pa bolje pogledajte sami. Ne znam da li to što je film postavljen na youtube legalno, ali ja ga nisam okačila tamo. Mislim da ako vas je zanimalo da pročitate ceo ovaj kilometarski tekst sigurno će vas i ovaj film duboko dotaći. Velika preporuka, uz napomenu - ne gledati sa decom. Izvol'te.


No comments:

Post a Comment

Mišljenja, pitanja, filozofiranja, pohvale, uvrede.. sve ide ovde :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...