Jul 15, 2011

Upomoć, kako do savršenog stana?

apartment omg

Vreme je da se selite. Strašna potraga za stanom je pred vama. Odakle krenuti? Kako se pripremiti? Na koji način uštedeti vreme i novac? Ono što vam se nudi i što tražite je kao sa slike levo, ali ono što dobijate kad odete je situacija sa slike desno? Onda ste na pravom mestu (zvučim kao top shop haha). Kao neko ko se selio desetak puta, a poslednji put tražio stan pre par dana pripremila sam vam nekoliko trikova koji će vam pomoći da nađete idealan stan uz što manje gubljenja vremena.

Za početak ključno je odrediti budžet. Takođe razmotrite da li postoji mogućnost za njegovo povećanje. 50e ume da pravi neverovatnu razliku u kvalitetu i estetskom dojmu stana. Ono što je posebno bitno kod ovog koraka je odrediti ne samo gornju granicu, već i donju granicu koju ste spremni da platite. Postoji neki minimum ispod kog stanovi postaju zaista ponižavajuće loši (čak iako su mali). Ovako ćete izbeći razmatranje takvih stanova. Nije loše rzamotriti i stanove koji su malčice iznad vašeg planiranog budžeta, iz prostog razloga što je neretko moguće napraviti neki dogovor sa vlasnikom i spustiti cenu.

Lokacija. Sigurno vam nije baš potpuno svejedno gde ćete živeti. Ako niste ograničeni na samo jednu oblast, onda makar odredite neki uži krug, 2-3, kako biste sebi olakšali kasniji obilazak. Na taj način moćićete da grupišete željene stanove i za kraće vreme ih obiđete po oblastima, umesto da trčite s jednog kraja grada na drugi. Ne odustajte tako lako ako vam ne ide u željenom kraju. Novi stanovi izlaze svakodnevno, a stari se grabe. Budite strpljivi i uporni.

Oglasi. Kupili ste neke štampane oglase i bacili se u potragu. Nervira vas što polovina oglasa koje pozovete bude preusmerena na agenciju. Skratite sebi muke tako što ćete telefon koji je tu dat ukucati u google. Ukoliko dobijete puno rezultata očito je reč o agenciji. U suprotnom, oglas je dao vlasnik.

Ukoliko vam je jako stalo da ne uključujete agenciju u celu priču najbolja šansa su vam štampani oglasi i oglasi lepljeni po banderama i autobuskim stajalištima po kraju u kom želite da živite.

Razgovor sa vlasnikom. Ovo je možda najkrupnija stavka u uštedi vremena i efikasnoj i efektnoj potrazi (za one koji ne znaju efikasno je kada nešto radite uz upotrebu što manje resursa, u ovom slučaju vremena, a efektno kada radite pravu stvar). Pre nego što pozovete oglas morate znati šta hoćete od stana. Da li vam je bitna veličina (haha), uređenost, renoviranje, grejanje, klima, parking mesto itd. Jednom kada napravite listu svojih prioriteta vreme je za telefoniranje. Ono što sam ja naučila jeste da po rečniku, glasu i intonaciji sagovornika možete zaključiti kakav je stan. Ukoliko se koristi rečima tipa ‘funkcionalan, pristojan, solidan’ znajte da se radi o starom nameštaju, verovatno predratnim vitrinama, prašnjavim foteljama, rasklimanim ormarima i ružnim šarenim tepisima. Bez obzira da li je navedeno da je renoviran ili ne, po tome kako vlasnik govori o stanu znaćete pravo stanje. Ja sam recimo išla da vidim stan koji je navodno renoviran. Kada sam ušla zatekla sam prazne prostorije (u spavaćoj sobi samo stari krevet, a u dnevnoj drevni tvrdi kauč i jedan stolić). Kuhinja i kupatilo, kao i stoliranija u stanu nisu menjani otkad je zgrada sagrađena (što je bilo posle II Svetskog rata). Jedina stvar mlađa od 50 godina u stanu bila je klima. Potpuno šokirana i bez reči izašla sam napolje. Dakle ono što piše u oglasu je apsolutno irelevantno. Pitajte gazdu da vam opište stan. Ukoliko počne da o njemu govori entuzijastično, da nabraja sve što je radio na njemu, da ne možete da ga zaustavite  znajte da taj stan treba pogledati. Ukoliko govore ravnim odmerenim glasom i biraju reči - zaobiđite. Kod stanova u najvećem broju slučajevane postoji sredina. Ili su odlični (jer ih vlasnici budže) ili su krš (jer vlasnike ne interesuju).

Traženje oglasa po internetu je ravno mlaćenju prazne slame. Većina oglasa je zastarela i sve što iole valja, a izašlo je na internetu verovatno je razgrabljeno. Čak su i sajtovi agencija sa pretragama stanova sa slikama poprilično neažurni. Jedino što eventualno može biti od pomoći su halo oglasi sajt i krov oglasi sajt, ali ne gledajte neke unose starije od 2-3 nedelje. 

I pišite. Uzmite svesku, sve zapisujte i ne zalećite se.

Nadam se da sam vam ovim makar trunčicu pomogla. Srećno u potrazi za vašim savršenim stanom :)

No comments:

Post a Comment

Mišljenja, pitanja, filozofiranja, pohvale, uvrede.. sve ide ovde :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...