Jun 27, 2011

Kaleidoskop

Ovaj entry pišem na predlog jedne čitatljke Introsfere, koja je izjavila da voli kaleidoskope :)

Kaleidoskop je verovatno najpoznatija optička igračka. Sastoji se od staklića ogledala, perlica i kamenčića smeštenih u cev oblika izduženog valjka. Najčešće se sastoji iz tri ogledalca oblika izduženog pravougaonika smeštenih u takozvanu komoru. Kada se ova tri ogledalca postave pod uglom od 45 stepeni, dobija se osam istovetnih slika, na 60 stepeni šest slika, a na 90 stepeni 4 slike. Jedan kraj namenjen je za gledanje, a kroz drugi ulazi svetlost koja obasjava stakliće i boji ih u prelepe šare. Okretanjem kaleidopskopa u krug šare se lagano smenjuju. Bilo kakva pozadina stvara prelepu simetričnu sliku. Po nekad je komora ispunjena tečnošću tako da slika koju posmatrač gleda dobija fluidni oblik i na najmanji pokret se preliva i pleše.

Kaleidoskop je kovanica starogrčkih reči kal(os) – lepota, lepo, eido(s) – oblik i skopeo (alat za posmatranje).

Ova optička igračka bila ja u svojoj osnovnoj formi poznata i u vreme starih Grka, ali ju je vreme progutalo. 1816. ponovo juje otkrio škotski naučnik Sir David Brewster, a zatim naredne godine i patentirao i osmislio današnji naziv. Ovaj prvi kaleidoskop bio je cev u kojoj su se nalazili labavi obojeni staklići obasjani ogledalima ili sočivima postavljenim pod određenim uglom. Kasnije, 1870ih Amerikanac Charles Bush je unapredio ovaj model i započeo kaleidoskopsku pomamu. ‘73 mu je odobreno patentiranje na osnovu unapređenja modela, a zatim je postao prvi čovek koji je započeo masovnu manufacturu kaleidoskopa u Americi.

Ljubitelji kaidoskopa, kao i ljubitelja svega pomalo neobičnog na ovim prostorima, imaju poteškoća da nabave ovu interesantnu igračku. Neki se snalaze tako što zamole rođake da im donesu iz inostranstva, neki kupuju preko interneta, ali najveći broj prosto odustane. Ja sam malo guglala i sve što sam do sad pronašla je ova igračka kaleidoskop za bebe. Po nekad se na nekim domaćim sajtovima za aukcije i prodaju (kao što su limundo, allegro, kupindo i sl.) pojavi kalaidoskop, ali trajanje tih aukcija je obično ograničeno na par dana, tako da treba imati dosta sreće pa naleteti u pravom trenutku.

Za sve ljubitelje, dok se ne snađete, evo jednog cyber izdanja da vas mine želja ;) Cyber Kaeidoscope

2 comments:

Miodrag Ristic said...

Treba mi tvoja adresa na koju primaš račune za struju i slično - da bi ti poslao jedan paketić sa lepezama. Bilo kakav kontakt? Plz!

*Iris* said...

Šaljem ti na mail :) nikako da stavim na blog kontakt :)

Post a Comment

Mišljenja, pitanja, filozofiranja, pohvale, uvrede.. sve ide ovde :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...