Jun 16, 2011

5 sigurnih načina da uništite sopstveno dete

1. Kad prvi put dete pokaže svoje Ja - istucite ga. Ko je ono da krši pravila, donosi odluke ili govori na zabranjene teme'?

2. Ne dozvolite mu da pobedi u raspravi. Pričajte s njim i uvek se trudite da ga spustite. Dete mora da zna gde se nalazi u porodičnoj hijerarhiji. Pa čak iako pobedi argumentima, promenite temu ili mu ispravljajte gramatičke greške.

3. Kad dete postigne uspeh, ne obraćajte pažnju. Pa šta? Moglo bi da se uobrazi. Ako dobije peticu vi odmahnite glavom i recite ‘pih, pa nije to ništa za tebe’.

4. Ignorišite svaku njegovu akciju za promene. Ako dete pokuša da se izbori za nešto u kući, prosto ga ignorišite. Ipak ste vi stariji i iskusniji, da nešto treba da se menja, vi biste to primetili i do sad uradili. Šta zna balavac?

5. Ne dopuštajte privatnost! Ovo je ključno. Morate gurati nos u sve što vaše dete radi, misli ili oseća. Ako je srećno, iznervirano ili ljuto, nikako mu ne dopustite privatnost koju traži. Ko zna šta mu sve može pasti na pamet. Vi ste tu da ga nadzirete i kontrolišete sve što se dešava u njegovom privatnom životu.

Ovi koraci su takođe jedan od načina kako da proizvedete dete anđela, sa nekim doleopisanim karakteristikama, ukoliko rano krenete sa dresurom. Dete anđeo? Nije li to ono biće koje je san svih baka i deka, roditelja, tetki, teča, strini, stričeva kumova i ostalih? Ono biće koje nikad ne smeta, uglavnom ćuti, a kad kaže nešto to bude slatko ili pametno. Nikad se ne dere, niti traži skupe igračke, ispoljava brojne talente, s radošću uči i ide u školu, pametno je, ima sve petice i doktorat iz nuklearne fizike u najavi, nikad ne kaže NE, leže u 19h, jede sve što mu se da, ne pravi probleme, ne traži novac, nema tajne i ne laže, ima širok vokabular, ne psuje, puno čita, uredno je, pomaže po kući sve što treba i kad ga ne zamolite lepo, oblači se i sluša pristojnu muziku iz vaše mladosti, puno je samopouzdanja, ali ne toliko da protivureči glavi kuće itd.? E pa verovali ili ne, miks ovih karakteristika je nemoguće imati  odjednom, verovatno je i pola previše. Gde je tu prirodni ventil? Gde je tu građenje ličnosti? Gde je tu unutrašnja sreća? Ako vam je cilj da stvorite dete anđela onda se igrate nečijim životom. Biće koje stvorite verovatno će biti nesrećno, nesigurno, zatvoreno. Ako im ne dozvolite da se pobune, nikad u životu neće moći da se bore za sebe. Ali bitno da ste vi zadovoljni.

4 comments:

Anonymous said...

Sve greške roditeljstva na jednom mestu!

Ja bih sublimirala u jednoj korenitoj postavci:
ako želite da upropastite dete, brinite se mnogo više za to kakav roditelj ćete ispasti pred sobom i drugima, nego za to kako se dete oseća, koje poruke prima i da li u vama ima ljubav i oslonac.

Hvala mojim roditeljima!
Ipak se roditeljstvo na prvom mestu uči u svom detinjstvu, počinje od onih lutkica koje smo vozili u kolicima i uvijali u pelene:-))

Pazite kako se vaša deca igraju sa lutkicama - imaćete fenomenalan fidbek kakav ste roditelj, a u takvom uzrastu još imate vremena za korekcije!!!

Korekcije su moguće - ja probala i promenila sam nekoliko sudbina računajući i svoju!! Fantastična knjiga ''Vaše kompetentno dete'' od porodičnog terapeuta Jaspera Jula - otvorila mi je put ka poverenju u decu, ka opuštanju i puštanju dece da se normalno razvijaju bez preteranog roditeljskog pritiska.
Preporučivala sam je nekim poznanicima i oni su oduševljeni - ta knjiga je takođe napravila promenu u njihovim životima. Toplo preporčujem!!!
Ljiljana Zdravković

*Iris* said...

Draga Liljana, hvala na ovako konstruktivnom odgovoru. Ja sam rešena kad jednog dana budem postala roditelj da se dobro pripremim za to, da se preispitujem i tražim savet. Svako ko misli da sve zna najbolje je na odličnom putu da nanese veliku štetu kako sebi tako i ljudima oko sebe. Valjda zato i postoji ovoliko ljudi na planeti da se umrežimo i pomažemo jedni drugima svako sa svojim iskustvima i znanjem :)

PS. Dobrodošla na Introsferu :)

Anonymous said...

"Dovoljno je da znate da sam sanjar, neizlečivi romantik, zaljubljenik u kreativnost, fanatik za ples, ciganka u duši, ljubitelj haosa, pobornik asimetrije, iscelitelj za prijatelje. Volim umetnost, noć i zvezde, život, ljubav, muziku, oči, putovanja, nepoznato, prirodu, pse, maženje, smeh, leto, knjige, iiii ma i ovo vam je previše.. :]"

Baš hrabar coming out!! Ko cunami!
Sve lepo o sebi što otvoreno kažemo - to je obećanje, samo se hrabri otvaraju jer smeju da bez straha obećavaju :-))

Ljiljana Z.

*Iris* said...

Ne volim baš sebe da hvalim, jer mislim da uvek mogu da budem bolja i da se popravim i unapredim. Ipak s obzirom na to da je ovo tačka u kojoj se susrećemo ostatak sveta i ja, nije nikad loše znati s kim imaš posla :)

P.S. S leve strane ima dugme Follow, pa ako želiš učlani se na blog kako ti ne bi više pisalo Anonymous kada komentarišeš već tvoje ime ili nadimak :)

Post a Comment

Mišljenja, pitanja, filozofiranja, pohvale, uvrede.. sve ide ovde :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...