May 29, 2011

Rebecca Black VS Dionne Bromfield

420x316-alg_rebecca_black copy

Svi ste čuli za Rebeku Blek (slika levo) i njenu pesmu Friday od koje je svakog normalnog blam kad je sluša. Rebeka je devojčica rođena 1997. godine. Već je poznata činjenica da je njena mama platila snimanje i produkciju pesme, kao i spot, ali nije potreban IQ veći od 90 da se shvati da talenat nije ono što je Rebeki donelo planetarnu slavu. Vreme je samo otkrilo cifre, ostalo smo znali i sami. Pošto je pljuvanje pesme Friday in, hajde i ja da se uključim na kratko u svetske trendove. Friday ima najgori tekst u istoriji tekstova, Rebeka nema nikakav glas vredan pomena, spot je potpuno neobjašnjiv (trinaestogodišnjaci voze kola?), a šta je trebalo reperu koji se pojavljuje u spotu to u životu meni nikad neće biti jasno. Ukratko ova pesma je postala poznata samo zato što je najgori debitantski pop singl u istoriji čovečanstva. Drugi se makar potrude da im prva pesma bude prijemčljiva. Alo, ljudi! Ona je nekom PLATILA za tekst.. Friday na youtube-u ima blizu 3 miliona dislajkova, a ostavljanje komentara je onemogućeno– pitam se što? No, dosta o tome.

Prvo i prvo, tužno je što uopšte neko sa 13 godina ulazi ili pokušava da ozbiljno uđe u bolesni svet šoubiznisa, a roditelji mu još i pomažu. Šta će dete koje jedva da je tek razvilo svest o svom postojanju sa internacionalnom slavom? Ali pošto je svet već takav kakav jeste i ne možemo da ga promenimo, makar ne trenutno, hajde da pogledamo još jednu maloletnu pevačicu.

Za Dion Bromfild (slika desno, očigledno) verovatno niko od vas nije čuo. Rođena je 1996. godine, ali je u vreme snimanja svog prvog albuma imala 13 godina (izašao je krajem 2009.). Ovih dana dok učim u pozadini mi stalno svira neki jazz, blues i soul. Amy Winehouse, Adele, Joss Stone, Jonny Lang, Muddy Waters, Moody Blues, BB King itd. Iz nekog razloga zanimalo me je koji se izvođači vode kao najsličniji po stilu sa Amy. I tako otkrijem ime Dionne Bromfield. Pošto nisam imala pojma o kome se radi bacim se na guglanje. I eto otkrića! Mala me je ostavila bez teksta posle prvih par otpevanih reči. Glas i emocije koje Dion ispoljava kroz pevanje ravne su iskusnoj pevačici od 30+ godina. Dion je inače kumica Amy Winehouse i ujedno je prvi muzičar kojem je Lioness Records izdao album (izdavačka kuća Amy Winehouse). Ovde će možda neko da povuče paralelu sa Rebekom Blek, kao guranje na scenu kroz pare/moć. Međutim, Dion i Rebeka ne da nisu na istom nivou, nego nisu ni u istom zvezdanom sistemu kad su nadarenost i kvalitet u pitanju. Dion je prava mala diva, neverovatna umetnica, koja peva iz duše. Uz to Amy nikad ne bi dozvolila sebi da njena izdavačka kuća promoviše fuš muzičare, naročito ne na početku svog postojanja. Tako da to što joj je kumica je možda Dion dalo šansu da je neko čuje, šansu koju ne bi imala inače, ali njeno fantastično pevanje se ne može nikako dovesti u pitanje. Uskoro bi trebalo da izađe drugi album ove mlade muzičke dive. Prvi je kompletno bio ‘cover’, tj ni jedna pesma nije autorska već su sve prepevi, ali skoro svako ko je čuo misli da su njeni prepevi još bolji od originala. Drugi album biće autorski. Svakom ko voli retro zvuk preporučujem da posluša Dion, ispod sam prikačila 2 pesme (prvu ne mogu da izbacim iz glave već par dana), mada je teško izabrati favorita, svaka je savršena. Obavezno pronađite i poslušajte i ostale! Hope you like it :)

Komentari?

3 comments:

Vanda said...

Ja ni za Rebeku nisam čula :) A Dion... oduševljena sam, kakav glas sa 15 godina! I pesme su super, sviđa mi se stil, prvo me podsetilo na Supremes i šezdesete. Eh, kad bi danas bilo više takvih...

*Iris* said...

Podsećam te, pesme su snimljene kad je imala 13. Prosto fenomenalno :))) Devojčica ima sve, glas, stas, stil, talenat, harizmu :)

Petar said...

Komentar: fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Post a Comment

Mišljenja, pitanja, filozofiranja, pohvale, uvrede.. sve ide ovde :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...